Techniky výroby vizovického pečiva

 

Při výrobě pravého vizovického pečiva se používá 5 druhů technik zdobení - střih, řez, vpich, obtisk a mašličkování.  Nepoužívají se žádné formičky, jeho originalita je dána právě ručním tvořením s použitím výše uvedených pěti technik. Smysl tvorby vizovického pečiva jako národopisného odvětví spočívá ve snaze o dodržování starých klasických tvarů vytvořených z volné ruky s pomocí jednoduchých nástrojů (nůžky, nůž, váleček).

Úprava a pomůcky k výrobě těsta, pečení, podlepování atd. se vlivem času mění.

Vizovické pečivo by mělo být vyrobeno z přírodních zdrojů valašského kraje. Na oči figurek se dříve používal koukol, který byl pro tyto účely ideální a na Valašsku kdysi hojně rostl v symbióze s obilím. Ve mlýnech ho bylo možné získat neomezené množství, protože byl součástí odpadu z obilí. Koukol byl však jako plevel vyhuben a postupně byl nahrazen semeny řepky. Na oči větších figurek se dříve často používaly také usušené borůvky.

Jako podklad na podlepování větších kompozic se často používá látková batika, nejlépe modrotisk, na němž zvlášť vynikne půvab lidovosti vizovického pečiva. Dříve se hodně podlepovalo také filcem, který se používal ve vizovickém podniku Svedrup na výrobu papučí.

 

 

RECEPT

 

 

Recept na dnešní vizovické pečivo - půl kila mouky a (o něco málo víc než) 2 dl mírně teplé vody . Aby se těsto dobře spojilo, vyžaduje náročnější ruční propracování. Propracovává se ručně po dobu 3 - 4 hodin. Během této doby se střídavě propracovává a nechává uležet v mikrotenovém sáčku. Čím je propracovanější, tím je to pro výsledek lepší.

Po vytvarování figurek by mělo několik hodin zaschnout, poté se natírá celým rozšlehaným vejcem (nejlépe 2x) a peče se při velmi nízkých teplotách nejméně 3 hodiny, spíše se suší. Sušit se začíná na nižší teplotě a během pečení se teplota zvyšuje,  nesmí však přesáhnout 100°C.

Žloutek dodává pečivu barvu a bílek lesk. Těsto je třeba během výroby uchovávat v sáčku, aby neztratilo vlhkost a neosychalo. V místech, kde je třeba těsto spojit, se vyráběný tvar vlhčí vodou.

Na celý výrobní proces - příprava těsta, výroba, zasychání, natření a pečení - je třeba počítat s celým dnem.
 
Pokud se vyrábí s dětmi (ve škole, v kroužku), je třeba těsto připravit předem, protože proces vypracovávání a zrání těsta dlouho trvá. V takovém případě je vhodné vyrobit těsto z 1 kg hladké mouky a 4 dl vody (mírně víc než 4 dl). Pokud se připravuje den předem, je dobré ho vypracovat večer a přes noc uchovat v ledničce.